De gedachte om voor een groot publiek te spreken kan stressvol zijn. Het goede nieuws is dat je deze angst kunt overwinnen door te werken aan je zelfvertrouwen en presentatievaardigheden. Veel vrouwen met wie ik werk vragen zich af hoe ze hun boodschap krachtig en authentiek kunnen overbrengen zonder hun natuurlijke kwetsbaarheid te verliezen. Hoe combineer je structuur en helderheid met de moed om je unieke visie te delen? En hoe zorg je ervoor dat je een echte connectie maakt met je publiek, zodat je verhaal niet alleen gehoord, maar ook gevoeld wordt? In deze blog deel ik mijn drie belangrijkste tips om met meer ontspanning op een podium te staan.
Drie tips om vanuit ontspanning en zelfvertrouwen te spreken: Clarity, Courage, en Connection
Bij het effectief spreken voor een publiek spreken zijn er drie belangrijke C’s om in gedachten: Clarity, Courage, en Connection.
- Clarity draait om duidelijkheid en structuur. Het is essentieel om je presentatie goed te structureren en je verhaal helder te communiceren. Door je toespraak goed voor te bereiden en te oefenen, kun je met vertrouwen voor je publiek staan. Een duidelijke structuur zorgt ervoor dat je boodschap begrijpelijk en memorabel is, waardoor je publiek je ideeën beter kan volgen en onthouden.
- Courage gaat over de moed om te leiden en om een ongemakkelijke waarheid te benoemen. Het vergt lef om een andere visie, een unieke invalshoek, of een nieuw perspectief te delen. Juist deze moed maakt je verhaal inspirerend en de moeite waard om naar te luisteren. Door te durven afwijken van de gebaande paden en je eigen waarheid te spreken, kun je je publiek uitdagen en tot nadenken aanzetten.
- Connection gaat over het verbinden vanuit het hart en echt aanwezig zijn. Spreken vanuit een authentieke plek betekent dat je niet probeert je publiek te overtuigen, maar eerder een geschenk deelt. Jij bent het geschenk; je komt niets halen, maar juist iets waardevols brengen. Het draait om het delen van jouw boodschap en het creëren van een gemeenschappelijke ervaring. Jouw aanwezigheid en oprechte intentie zorgen ervoor dat het publiek zich gezien en gehoord voelt, waardoor een diepere verbinding ontstaat.
Deze drie tips – Clarity, Courage, en Connection – helpen je om met impact te spreken en je boodschap op een krachtige en authentieke manier over te brengen.
Het podium is er juist voor purpose-driven leaders
Ik werk meestal met vrouwen die hun leiderschap in willen zetten voor thema’s die hen nauw aan het hart liggen. Juist voor purpose-driven leaders is het durven te pakken van het podium belangrijk. Daarom wil ik in deze blog nog wat dieper ingaan op elk aspect. Dit helpt je te begrijpen hoe je de elementen – Clarity, Courage en Connection – kunt integreren in je eigen leiderschap.
1. Clarity: structuur en voorbereiding
Duidelijkheid begint met een goed gestructureerde toespraak. Begin met het opstellen van een overzicht van de belangrijkste punten die je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je een logische volgorde aanhoudt die je publiek helpt je gedachten te volgen. Stel jezelf de volgende vragen: Wat is de kernboodschap die je wilt overbrengen? Welke stappen wil je nemen om daar te komen? Oefen je presentatie meerdere keren hardop om vertrouwd te raken met de inhoud en om je timing en toon te perfectioneren. Door je boodschap helder en gestructureerd over te brengen, vergroot je de kans dat je publiek je ideeën onthoudt en zich ermee verbindt.
- Valkuil: Een veelvoorkomende valkuil is om tot op het laatste moment door je tekst te blijven gaan. Het lijkt onschuldig, maar het kan ertoe leiden dat je in je hoofd blijft hangen en je als een ‘talking head’ op het podium verschijnt. Hoewel je verhaal dan misschien perfect in elkaar zit, mist het de essentie: de connectie met je publiek. Wanneer je alleen gefocust bent op het nauwkeurig volgen van je script, komt je boodschap vaak vlak en emotieloos over. Je publiek hoort de woorden, maar voelt ze niet.
Onthoud dat mensen niet per se onthouden wat je hebt gezegd, maar wel hoe je hen hebt laten voelen. De kracht van een goede toespraak zit niet alleen in de inhoud, maar vooral in de energie en emotie die je overbrengt. Laat daarom los vlak voor je speech, adem diep in, en vertrouw op de voorbereidingen die je hebt gedaan. Geef jezelf de ruimte om echt aanwezig te zijn in het moment en te reageren op de energie van de zaal. Dat is wat je verhaal onvergetelijk maakt. - Praktische tip: Het speechboekje van Huib Hudig biedt een goede structuur voor het schrijven van een inspirerende speech. Een aanrader!Â
2. Courage: moed om leiderschap te tonen
Moed gaat over het durven spreken van je waarheid, zelfs als dat betekent dat je een ongemakkelijke waarheid moet benoemen of een onconventioneel standpunt inneemt. Het delen van een unieke visie of een ander perspectief kan eng zijn, maar het is vaak wat je verhaal echt de moeite waard maakt. Het publiek waardeert sprekers die authentiek en eerlijk zijn, en die durven uit te dagen wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Deze moed kan je onderscheiden als leider en als spreker, en zorgt ervoor dat je boodschap een blijvende impact heeft.
- Valkuil: Veel mensen vermijden kwetsbaarheid omdat ze bang zijn voor kritiek of afwijzing. Dit kan ertoe leiden dat je een ‘veilig’ verhaal vertelt, zonder echte diepgang of authenticiteit. Wees niet bang om vanuit je hart te spreken en je publiek uit te dagen.
- Praktische tip: Bereid je voor op mogelijke reacties en tegenargumenten. Door verschillende scenario’s in gedachten door te nemen, ben je beter voorbereid en zelfverzekerder in je aanpak. Oefen ook het uitspreken van je ongemakkelijke waarheid op een manier die respectvol en verbindend is.
3. Connection: verbinding maken vanuit het hart
De krachtigste sprekers zijn degenen die verbinding kunnen maken met hun publiek op een diep en persoonlijk niveau. Dit gaat verder dan alleen woorden; het gaat om de energie en intentie die je meebrengt naar het podium. Wanneer je vanuit je hart spreekt en oprecht aanwezig bent, voel je je niet alleen meer op je gemak, maar raakt je publiek ook echt betrokken. Onthoud dat je niet op het podium staat om iets te krijgen, maar om iets te delen. Deze verschuiving in mindset geeft jou misschien net de ruimte om kwetsbaar te mogen zijn op het podium, om je hart open te houden voor iedereen die naar je luistert en een blijvende indruk achter te laten.
- Valkuil: Het kan verleidelijk zijn om te veel te focussen op de technische aspecten van spreken, zoals tempo, volume en lichaamstaal. Hoewel deze belangrijk zijn, gaat het er uiteindelijk om dat je contact maakt met je publiek. Als de verbinding ontbreekt, komt zelfs de meest perfecte speech niet over.
- Praktische tip: Begin je presentatie met een persoonlijk verhaal of een anekdote die aansluit bij het onderwerp. Dit helpt om een emotionele verbinding te maken met je publiek vanaf het begin.
Veelvoorkomende obstakels
Veel mensen die voor een publiek spreken, lopen tegen vergelijkbare obstakels aan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende uitdagingen en hoe je ze kunt overwinnen:
- Nervositeit: Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor een presentatie. De spanning die je voelt gaat over de aandacht die op jou gevestigd is. Je staat in de spotlight, alle ogen op jou gericht. Natuurlijk ben je zenuwachtig. Het zou raar zijn als je dat niet was. De zenuwen helpen je om alle zintuigen op scherp te zetten en een topprestatie te kunnen leven. Wat wel fijn is als je jouw ademhaling onder controle kan krijgen zodat je als spreker rust en vertrouwen uitstraalt. De diepe buikademhaling (diep inademen door je neus, langzaam en lang uitademen door je mond) brengt je zenuwstelsel tot rust. Start hiermee voorafgaand aan de presentatie, en als het lukt zelfs tijdens je presentatie, zodat je gegrond blijft staan.
- Vergeten van je tekst: Iedereen maakt weleens een fout, struikelt over woorden of vergeet wat ze wilden zeggen. We zijn gewoon maar mensen. Het is niet erg, het maakt je zelfs menselijker en makkelijker om met je te verbinden. Je hoeft je daarvoor niet te verontschuldigen. Zeg gewoon ‘even kijken waar ik gebleven ben’, je neemt de rust om op je speaker notes te kijken, of een slok water te nemen en focus je verder op de kern van je boodschap. Zo’n kleine pauze kan zelfs fijn zijn voor het publiek om ook even te verwerken wat je allemaal gezegd hebt, ook even op adem te komen, en zich weer te concentreren op het vervolg van jouw verhaal.
- Angst om niet goed genoeg te zijn: Veel mensen zijn bang om beoordeeld te worden. Maar daar gaat het in jouw verhaal niet over. Jij bent gekomen om iets te geven, bijvoorbeeld om een ander perspectief op de zaak te delen. Wanneer je met de intentie spreekt om iets van jouw liefde, wijsheid en kennis te delen, en niet om iets te halen, geeft het ruimte om jezelf te zijn.
Resultaat: met zelfvertrouwen op het podium staan
Het resultaat van het werken aan je presentatievaardigheden gaat verder dan alleen het geven van een goede toespraak. Door te investeren in je voorbereiding, het tonen van moed, en het creëren van een oprechte verbinding met je publiek, kun je als leider een blijvende impact maken. Dit gaat niet alleen over spreken zonder spanning, maar over het durven delen van een persoonlijke visie die écht resoneert met je publiek. Of je nu een groot congres toespreekt of een teamvergadering leidt, de transformatie die je doormaakt zorgt ervoor dat je vanuit zelfvertrouwen en authenticiteit kunt spreken.
Dit is precies wat Monique Hoppen, Manager bij UWV, heeft ervaren tijdens haar deelname aan een intern leiderschapscongres. Haar toewijding en de intensieve coaching zorgden ervoor dat ze haar publiek op een diep niveau raakte en moedig leiderschap toonde – een ervaring die haar niet alleen zelfverzekerder maakte, maar ook haar kwetsbaarheid als kracht liet stralen.
Ontdek de kracht van authentiek leiderschap op het podium
Als leider heb je een unieke stem en visie die gehoord mag worden. Wanneer je met zelfvertrouwen én met de moed om kwetsbaar voor een publiek te staatn, maak je een onvergetelijke indruk. Wil je leren hoe je een goed verhaal schrijft, vanuit je hart kunt spreken en een blijvende impact kunt maken op je publiek? Laten we dan samen aan de slag gaan! Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in, zodat ik je kan helpen met zelfvertrouwen op het podium te staan.Â
Aanpak: Speciaal voor purpose-driven leaders, vrouwen die hun leiderschap inzetten voor thema’s die hen nauw aan het hart liggen, heb ik een speciaal coachingstraject ontworpen. Via een online en een in-person coachingsessie en vier tussentijdse reflectieopdrachten leer je een inspirerende speech met een heldere structuur te schrijven. Ontdek hoe je storytelling effectief toepast en coach ik je om de moed te vinden kwetsbaar op een podium te durven zijn en authentiek te communiceren vanuit je hart. We werken aan jouw zelfvertrouwen op het podium, omgaan met spanning en herstel van vergeten tekst, zonder dat je hiervoor ‘trucjes’ leert. Puur, echt, vanuit jouw hart een steengoed verhaal delen. Dat is waar je met mij aan werkt.