CARLA CLARISSA
Wat fijn dat je hier bent en mij uitgebreider wilt leren kennen.
Hi mooie vrouw,
Wat fijn dat je hier bent en me uitgebreider wilt leren kennen. Ik deel heel graag mijn eigen verhaal met je. Míjn reis als vrouwelijk leider. We hebben allemaal onze eigen reis te maken terug naar de kern van wie we zijn en van waaruit we willen leiden. En tegelijkertijd hebben we als vrouwen zoveel gemeen dat alleen al het delen van onze verhalen een gevoel van verbondenheid schept. Het gevoel dat je niet alleen bent, dat je begrepen wordt. En bovenal, dat er vrouwen jou zijn voorgegaan, en dat er vrouwen zijn die nu samen met jou hun leiderschapsreis aan het maken zijn. We kunnen putten uit een bron van wijsheid, ervaringen en support. Ik hoop dat je door het lezen van mijn verhaal het vertrouwen voelt om jouw eigen Journey to Wholeness te maken.
Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig en negentig met powervrouwen als Madonna, Melissa Etheridge en Salt-n-Pepa die luidkeels ‘Let’s talk about sex’ zongen. Met mijn moeder keek ik naar films als ‘Working Girl’, ‘Erin Brockovich’ en ‘Thelma & Louise’. Films met sterke vrouwen die gedurende de film hun persoonlijke kracht en leiderschap ontdekten en vervolgens opstonden voor hun vrijheid en streden tegen onrecht en ongelijkwaardigheid. Ik had ouders die van mij hielden, een grote broer die mij beschermde en gidste en een moeder en een oma die mij een gevoel van zelf-liefde, respect voor het vrouwelijke en waardering voor het vrouw-zijn bijbrachten. Een van de dingen die ik het liefst als jong meisje deed, was op bezoek gaan bij mijn grootmoeder als haar zussen, samen met mijn moeder en tantes er ook waren. Ademloos kon ik naar ze luisteren. Genietend van alle verhalen en energie die ze deelden. Wat hadden zij veel meegemaakt, maar ze zaten in mijn ogen altijd te stralen. Soms met tranen in de ogen, maar zelfs de tranen vond ik stralen. Ik speelde tussen hen in op de grond, schonk de koffie in, deelde mee in het gevoel van samenzijn. Wat ik voelde was hoe deze vrouwen elkaar droegen en lieten groeien in zusterschap. Nog niet wetende dat het exact die onderlinge verbondenheid was, die later zo sterk in mijn missie zou terugkomen.
Een vliegende start
Jaren later maakte ik een vliegende start met mijn loopbaan. Ik werd als jongste consultant in een van de Big 5 Consultancy Firms aangenomen. Ik deed een masteropleiding aan Nyenrode die door de ‘firm’ werd betaald. En het was me gelukt om nét voor mijn 30ste voor de Raad van Bestuur van een de grootste energiebedrijven in ons land te werken. Ik was gedreven, doelgericht en vol ambities. Volgens sommigen was ik een echte carrièretijger, en volgens anderen ‘een arrogante bitch’. Kortom, ik lag helemaal op schema. Het ging gewoon hartstikke lekker.
“Ik zat mezelf in de weg. Wat doe ik hier? Waarom voel ik me zo klein?
Ik zat mezelf in de weg. Ik begon me steeds vaker geïrriteerd af te vragen wat ik hier eigenlijk deed, wat ik nu eigenlijk wilde, waarom ik me hier zo klein voelde. Later heb ik pas geleerd dat dat is wat er gebeurt als je niet trouw bent aan je eigen idealen. Maar dat wist ik toen nog niet.
In die zelfde periode ontmoete ik op Nyenrode een hoogleraar in de Business Spiritualiteit, Paul de Blot. Bij hem vond ik de visie op leiderschap waar ik mij bij thuis voelde. Leiderschap betekent dat je bezieling brengt, je omgeving leidt naar een hoger niveau, samenwerkingen tot stand brengt om met elkaar idealen waar te maken. Leiders brengen altijd hun kennis en deskundigheid vanuit bezieling voor iets. ‘Ja!’ dacht ik. Dat is het! Ik stuurde hem diezelfde avond een vlammende email over waar leiderschap volgens mij om draait en wat ik voor de mensen in mijn bedrijf wil betekenen. Ik dacht dat ik misschien wel een promotiestudie bij hem kon gaan doen of zoiets. Ik liep met mijn ziel onder de arm, ik moest iets doen wat zingeving bracht. Alleen maakte ik één fout. Ik stuurde de mail niet Paul, maar per ongeluk naar de COO. Een hele commerciële, resultaatgerichte globetrotter die ook nog eens bij Shell vandaan kwam.
Diezelfde avond belde hij me op:
“Ik heb je mail ontvangen. Ik had geen idee dat jij zo met leiderschap bezig was. In je mail sla je de spijker op z’n kop.” En aan de telefoon hadden we een echt gesprek over wat hij wilde betekenen voor het bedrijf en ik. En daar gingen we de volgende ochtend mee verder. Heb ik uit de doeken gedaan hoe ik tegen leiderschap aankijk. Het gaat niet om de macht, het gaat erom met je macht het goede te doen. Het gaat niet om meer geld binnenhalen, het gaat erom hoe je met het geld wat je hebt meer waarde creëert.
Dankzij de email en het gesprek kreeg mijn loopbaan een nieuwe wending. Na dit gesprek ging ik de meest gave baan doen: de hele transitie van een stoffig, hiërarchisch bedrijf naar koploper in de energietransitie managen. Met alle leiders uit het hele bedrijf aan de slag om vernieuwing, samenwerking en zingeving te creëren.
Maar door het gesprek die ochtend veranderde ook mijn kijk op mezelf en op mijn eigen leiderschap. Want waarom was er een speling van het lot nodig geweest? Waarom had ik niet meteen de moed en gehad om die mail naar mijn baas te sturen? Door alles wat ik in gang had gezet besefte ik voor de eerste keer hoeveel persoonlijke macht ik had.
Het was ook de eerste keer dat ik me realiseerde hoe vaak ik die macht wegdrukte.
Het was de eerste keer dat ik me realiseerde wat leiderschap echt inhoudt. Dat ik in een omgeving van anders-denkenden durf te staan voor mijn idealen, mijn visie, mijn waarden.
Het was de eerste keer dat ik me realiseerde hoe vaak ik mijn leiderschap onderdruk.
“Het was de eerste keer dat ik me realiseerde hoe vaak ik mijn leiderschap onderdruk.
Waiting On The World To Change
Now we see everything that’s going wrong
With the world and those who lead it
We just feel like we don’t have the means
To rise above and beat it
So we keep waiting (waiting)
Waiting on the world to change
– John Mayer, 2006
Het nummer van John Mayer, Waiting on the world to change, was het nummer wat mij inspireerde op zoek te gaan. Vooral die zin ‘we just feel like we don’t have the means to rise above and beat it’ raakte me enorm. Wat was dit herkenbaar voor me! Ik voel dat ik van alles onderdruk, mijn leiderschap, mijn invloed, mijn kracht. En BAM, op het moment dat ik dat niet langer deed – een brief vanuit hart schreef, kleur bekende, mijn waarden en visie durfde uit te spreken, dat was het moment dat er wat veranderde.
Ik heb gezocht naar mijn leiderschap in studies en op Universiteiten. In managementboeken en bij mentoren. Maar waar vond ik het uiteindelijk? Hier vanbinnen. Bij mezelf. Ik wist één ding heel zeker: bezielend leiderschap zit in mij. Het creëren van teamspirit zit in mij. Het leiderschap dat nodig is om de wereld te veranderen zit allang in mij. En ik wist ook: het enige wat ik hoef te doen is mijn natuur, mijn eigen stem en dus ook – mijn vrouwelijke kracht – niet langer te onderdrukken. Nou, ga daar maar eens aan staan.
In de loop van mijn studie en carrière was er langzaam iets in mijn veranderd. Alsof er ‘iets’ onder mijn huid was gekropen. Alhoewel ik niet precies kon pin pointen wat dat nu precies was. Maar in plaats van steeds zelfverzekerder te worden naarmate ik ouder werd en mijn carrière vervolgde, was er ‘iets’ dat langzaam maar doelgericht vrat aan mijn gevoel van eigenwaarde. Om aan dat ongemakkelijke gevoel van niet goed genoeg te zijn, niet waardevol genoeg te zijn te ontkomen werkte ik harder, studeerde ik harder, vocht ik harder. Tot ik ontdekte wat dat ‘iets’ was dat aan mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde vrat. Seksisme. Wat zich uit in een opgedrongen leiderschapsstijl die mij vervormd en aan kracht doet inboeten. In een opgelegd vrouw-beeld die mij tekort doet. En ik die me hier continue op aanpaste. Dit was killing voor mijn gevoel van waardigheid en authenticiteit.
“Dit was killing voor mijn gevoel van waardigheid en authenticiteit.
Waardering voor wie je bent als vrouw
Je bent niet de enige vrouwelijke leider die het gevoel heeft dat ze een deel van zichzelf is kwijtgeraakt in deze door mannen gedomineerde en vormgegeven maatschappij. Jij, én onze maatschappij, verandert alleen nooit als jezelf blijft aanpassen. Jezelf vrij voelen om een stralende, krachtige vrouw te zijn. De leiderschapsrol vervullen op jouw manier. Met een diepe waardering voor je masculiene én feminiene kwaliteiten. Waardering voor je intellectuele én emotionele intelligentie. Waardering voor de scherpte van je analyses én de scherpte van je intuïtie. Waardering voor de kracht van je geest én de kracht van je lichaam. Dát is wat ik tot mijn missie heb gemaakt, dat jij eerst jouw eigen balans en heelheid in jezelf terugvindt, zodat je vanuit jouw ‘whole being’ ook als leider binnen het bedrijf een nieuwe balans kan brengen.
Ik ben er voor je
Ik ben er voor je. Om je te begeleiden op jouw eigen pad terug naar de kern van wie je bent en van waaruit je wilt leiden. Daarvoor heb ik The Women’s Leadership Program ontwikkeld. En deel ik op mijn site video’s, artikelen, meditaties en gratis het eerste deel van mijn boek ‘Born to change the game, authentiek leiderschap voor vrouwen’. Wat je ook van me zult volgen – mijn coachingsprogramma, mijn social media, mijn nieuwsbrief, de content op mijn site – ik hoop dat je vooral één ding steeds meer zult voelen en ervaren: de vrijheid om de vrouw en de leider te zijn die jij wilt zijn. Dat is de ware femme inspiratrice.
Bedankt dat je hier bij me bent. Ik hoop dat dit het startpunt is van elkaar verder ontmoeten! Ik zou zo graag meer over jou horen. Over jouw verhalen, jouw reis en het ontsluiten van de Femme Inspiratrice die er in jou huist. Je kunt op allerlei manieren contact opnemen met me. Via mail, Instagram of LinkedIn. En als je me uitgebreider wilt ontmoeten, dan mag je ook altijd via een persoonlijk gesprek vragen aan me stellen.
Ook jouw Femme Inspiratrice staat te springen om eruit te komen. Dat weet ik zeker. Anders was je simpelweg niet hier beland. Het is tijd voor de verandering waarnaar je al zo lang verlangt. Het is tijd voor jou. Voor jouw reis. Jouw Journey to Wholeness. En ik vind het een eer dat alleen al jouw bezoek aan mijn site daar onderdeel van is.
Liefs,
Carla heeft haar MSc. in Management aan Nyenrode behaald en twintig jaar ervaring in de corporate wereld. Eerst als management consultant bij EY, later als business manager bij Nuon en cultural transition manager bij Alliander. In deze laatste rol rapporteerde zij aan de RvB en was verantwoordelijk voor de cultuurverandering en leiderschapsontwikkeling van het Executive Leadership Team.
Haar coachingsopleidingen heeft ze gevolgd aan The Tavistock Institute in Londen en ze is een gecertificeerd Deep Coaching (en Enneagram) Professional van DCI in San Francisco.