Support van het management: de beslissende factor voor de doorstroom van vrouwelijke leiders

Doorstroom van vrouwelijke leiders: waar is de support van het management?

Op de Dag van de Diversiteit is het tijd om stil te staan bij een cruciale vraag: hoe goed ondersteunen organisaties hun vrouwelijke leiders? Uit mijn onderzoek blijkt dat 57% van de vrouwen zich niet gesteund voelt door hun leidinggevenden om door te groeien. Deze cijfers zijn nog schrijnender in organisaties waar mannen de meerderheid van het leiderschap vormen. Zonder actieve steun en waardering voor de bijdrage van vrouwen, zoals erkenning, promotiekansen en mentoring, blijft het potentieel onbenut.

Met alle crises die we samen moeten bezweren en het talent dat we daarvoor nodig hebben, moet diversiteit in iedere organisatie inmiddels een strategisch thema zijn. Als het je lukt om de vrouwen die nu voor je werken te behouden en door te laten stromen, heeft het zin om nieuwe vrouwen aan te trekken. In deze blog duiken we dieper in de beleving van vrouwen, de impact van D&I-beleid, en de weg naar een inclusievere toekomst.

De belangrijkste barrières voor vrouwen in organisaties: wat vertellen de cijfers ons? 

Uit recent onderzoek van zowel McKinsey en Leanin.org, als uit mijn eigen onderzoek uit september 2022 uitgevoerd door Motivaction, blijkt dat vrouwen nog altijd te maken hebben met subtiele, vaak voor het zicht van anderen onttrokken vormen van seksisme en micro-agressies. Deze uiten zich in opmerkingen die hun autoriteit ondermijnen, het niet serieus nemen van hun ideeën of het marginaliseren van hun bijdragen in vergaderingen. 57% van de vrouwen voelt zich niet gesteund door hun eigen leidinggevende om door te groeien. Het gevoel van onrechtvaardigheid en onderwaardering drukt zwaar op hun motivatie en ambitie. 54% van vrouwelijke leidinggevenden geeft bovendien aan seksistische en/of seksueel getinte grappen voor de kiezen te krijgen. 

Zoals McKinsey in het rapport “Women in the workplace 2024” terecht aangeeft hebben micro-agressies geen micro, maar een mega impact op het leven van vrouwen. De impact is psychologisch, emotioneel en zelfs fysiek. Het management grijpt nog te weinig in bij micro-agressies, gender bias en hardnekkige stereotypen, zoals de gedachte dat vrouwen van nature empathischer, zorgzamer en minder ambitieus zouden zijn dan mannen. Traditionele leiderschapsprofielen, waarin masculiene eigenschappen hoger gewaardeerd worden dan feminiene leiderschapskwaliteiten, domineren nog steeds in veel organisaties. Dit is niet altijd zichtbaar in de officiële profielen, maar wel in wie er uiteindelijk promotie maakt. Het gebrek aan actieve bijsturing door leidinggevenden ontmoedigt vrouwen en versterkt onnodige onzekerheid, waardoor hun groei onnodig wordt geremd. 

We zien dit vooral terug in organisaties waar mannen de meerderheid vormen in het management: hier overweegt 35% van de vrouwen om hun ambities bij te stellen of zelfs de handdoek in de ring te gooien. Tegenover 17% in meer divers geleide organisaties​. (Bron: Vrouwen aan het woord in onze organisaties, Carla Clarissa 2022). Daarnaast hebben inclusieve teams, zoals blijkt uit onderzoek van Cloverpop, significant betere besluitvormingsresultaten: in 87% van de gevallen worden er betere zakelijke beslissingen genomen door diverse teams. Dit toont aan dat inclusiviteit niet alleen moreel, maar ook strategisch noodzakelijk is.


Optimisme bij senior-level mannen verhult de werkelijke barrières voor vrouwen

Mannen op senior-niveau zijn het meest optimistisch over de vooruitgang van vrouwen en tegelijkertijd het minst bewust van de aanhoudende barrières waarmee vrouwen te maken hebben. Negen op de tien senior-level mannen geloven dat de kansen voor vrouwen om door te stromen zijn verbeterd, terwijl slechts één op de tien micro-agressies tegen vrouwen op de werkvloer opmerkt. Dit gebrek aan bewustzijn laat zien hoe belangrijk het is dat managers actief naar de vrouwen in hun organisatie luisteren. Anders blijven ze de ogen sluiten voor de barrières die vrouwen dagelijks ervaren. 

Een van die barrières is performance bias, het onterechte geloof dat mannen van nature competenter en betere leiders zijn. Dit leidt ertoe dat vrouwen, vooral vroeg in hun carrière, strenger beoordeeld worden dan mannen. Mannen worden vaak gepromoot op basis van hun potentieel, terwijl vrouwen pas promotie krijgen op basis van hun bewezen prestaties. Deze vooringenomenheid zorgt ervoor dat vrouwen minder kansen krijgen om hun vaardigheden te laten zien, vooral in de beginjaren van hun carrière, en wordt versterkt door micro-agressies die hun capaciteiten ondermijnen.

Ondanks een toename in vrouwelijke vertegenwoordiging en de inspanningen van bedrijven, is de werkomgeving voor vrouwen nauwelijks verbeterd. Vrouwen maken zich nog steeds zorgen over hun carrièreperspectief, en hun dagelijkse interacties op de werkvloer zijn grotendeels onveranderd sinds 2015. Vrouwen van kleur worden zelfs vaker geconfronteerd met extra barrières door hun etniciteit, terwijl jonge vrouwen naast genderdiscriminatie ook vaker te maken hebben met leeftijdsdiscriminatie. Dit onderstreept hoe belangrijk het is dat bedrijven niet alleen focussen op cijfers, maar de werkcultuur diepgaand veranderen om vrouwen echt vooruit te helpen.

Bovendien blijft seksuele intimidatie net zo wijdverspreid als vijf jaar geleden. Vier op de tien vrouwen hebben in hun carrière te maken gehad met seksuele intimidatie, variërend van seksistische grappen tot ongepaste opmerkingen. Opmerkelijk is dat jonge vrouwen, ondanks hun kortere loopbaan, net zo vaak seksuele intimidatie ervaren als hun oudere collega’s. Daarnaast hebben vrouwen veel minder vertrouwen dan mannen in de manier waarop hun bedrijf met seksuele intimidatie omgaat; acht op de tien senior mannen geloven dat klachten eerlijk behandeld zouden worden, terwijl vrouwen daar aanzienlijk minder zeker van zijn.


Gerichte D&I-initiatieven: Wat werkt écht?

Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat gerichte D&I-initiatieven een aanzienlijk verschil maken in de doorstroom van vrouwen naar leiderschapsrollen:

  • 62% van de vrouwen in organisaties met specifiek gendergericht D&I-beleid voelt zich gestimuleerd om een leidinggevende rol te vervullen.
  • In organisaties zonder gericht genderbeleid ligt dit percentage aanzienlijk lager, tussen 29% en 45%.

Dit laat zien dat wanneer bedrijven investeren in gerichte diversiteitsprogramma’s, vrouwen zich niet alleen meer ondersteund voelen, maar ook eerder bereid zijn om leiderschapsposities op zich te nemen. Het is duidelijk dat dergelijke programma’s essentieel zijn voor het verbeteren van de representatie en kansen van vrouwen in de top. 

Om genderdiversiteit en inclusie echt te verbeteren, moeten bedrijven beginnen met het op orde krijgen van de juiste fundamenten. Uit onderzoek blijken de volgende beproefde praktijken die bewezen effectief zijn:

  • Het monitoren van representatie en promotiecijfers van vrouwen en vrouwen van kleur.
  • De inzet van mentoring- en leiderschapsprogramma’s gericht op doorstroom en ontwikkeling.
  • Gender diversiteit is een strategische prioriteit  en wordt actief door managers ondersteund.

Opkomende praktijken die nog niet wijdverbreid zijn, maar steeds meer worden erkend door experts als effectieve tools voor verandering zijn o.a.:

  • Senior leiders communiceren duidelijk dat bias en disrespect niet worden getolereerd op de werkvloer.
  • Managers worden beoordeeld op hun vermogen om een inclusieve en respectvolle cultuur te waarborgen.
  • Managers krijgen trainingen gericht op het ondersteunen van de loopbaanontwikkeling van vrouwelijke medewerkers.

Bedrijven zoals Randstad, ABN AMRO en PGGM investeren actief in leiderschapsprogramma’s voor vrouwen, omdat zij het belang inzien van het ontwikkelen van vrouwelijk talent. Door mijn begeleiding van deze programma’s heb ik gezien hoe vrouwen niet alleen hun leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, maar ook hoe hun organisaties waardevolle inzichten krijgen waarmee ze hun performance verbeteren.

Bovendien heeft de samenstelling van het managementteam een directe invloed op de ervaring van vrouwen. In organisaties met een divers samengesteld leiderschapskader, ervaren vrouwen een veel grotere steun in hun ontwikkeling. Verder merkt 70% van de vrouwen op dat hun leidinggevenden gelijkwaardig gedrag stimuleren in organisaties met specifiek gendergericht beleid, substantieel hoger dan in organisaties met algemeen beleid (53%)​.


Investeren in de ontwikkeling van vrouwelijke leiders werkt écht

Bedrijven die investeren in de ontwikkeling van vrouwelijke leiders, laten zien dat deze investering niet alleen hun carrières bevordert, maar ook de veerkracht en het succes van de organisatie als geheel versterkt.

Wat Diversity Day dit jaar duidelijk maakt, is dat in tijden van voortdurende crises het optimaal benutten van al het talent binnen een organisatie geen optie meer is, maar een cruciale strategische vereiste. Diversiteit kan niet langer een bijkomstigheid meer zijn, het is nu een absolute strategische noodzaak geworden. Als je erin slaagt om de vrouwen die nu bij je werken te behouden, te ontwikkelen en door te laten stromen naar leiderschapsposities, creëer je een solide basis om nog veel meer divers talent aan te trekken. Door een inclusieve cultuur te bouwen, wordt je organisatie aantrekkelijker voor jong talent, waaronder Generation Z, die diversiteit en gelijkheid als essentiële waarden beschouwen. Op deze manier kun je niet alleen het huidige potentieel benutten, maar ook een nieuwe generatie leiders inspireren en behouden.

Support van het management is de sleutel tot dit succes. Door vrouwen actief te ondersteunen, kunnen we samen bouwen aan een werkplek waar iedereen de kans krijgt om te floreren. 

Wil jij aan de slag met DE&I binnen
jouw organisatie neem dan contact met mij op. 

BRONVERMELDING:

Het podium is het domein van de leider: hoe kun je vanuit ontspanning en zelfvertrouwen spreken?

De gedachte om voor een groot publiek te spreken kan stressvol zijn. Het goede nieuws is dat je deze angst kunt overwinnen door te werken aan je zelfvertrouwen en presentatievaardigheden. Veel vrouwen met wie ik werk vragen zich af hoe ze hun boodschap krachtig en authentiek kunnen overbrengen zonder hun natuurlijke kwetsbaarheid te verliezen. Hoe combineer je structuur en helderheid met de moed om je unieke visie te delen? En hoe zorg je ervoor dat je een echte connectie maakt met je publiek, zodat je verhaal niet alleen gehoord, maar ook gevoeld wordt? In deze blog deel ik mijn drie belangrijkste tips om met meer ontspanning op een podium te staan.

Drie tips om vanuit ontspanning en zelfvertrouwen te spreken: Clarity, Courage, en Connection

Bij het effectief spreken voor een publiek spreken zijn er drie belangrijke C’s om in gedachten: Clarity, Courage, en Connection.

  • Clarity draait om duidelijkheid en structuur. Het is essentieel om je presentatie goed te structureren en je verhaal helder te communiceren. Door je toespraak goed voor te bereiden en te oefenen, kun je met vertrouwen voor je publiek staan. Een duidelijke structuur zorgt ervoor dat je boodschap begrijpelijk en memorabel is, waardoor je publiek je ideeën beter kan volgen en onthouden.
  • Courage gaat over de moed om te leiden en om een ongemakkelijke waarheid te benoemen. Het vergt lef om een andere visie, een unieke invalshoek, of een nieuw perspectief te delen. Juist deze moed maakt je verhaal inspirerend en de moeite waard om naar te luisteren. Door te durven afwijken van de gebaande paden en je eigen waarheid te spreken, kun je je publiek uitdagen en tot nadenken aanzetten.
  • Connection gaat over het verbinden vanuit het hart en echt aanwezig zijn. Spreken vanuit een authentieke plek betekent dat je niet probeert je publiek te overtuigen, maar eerder een geschenk deelt. Jij bent het geschenk; je komt niets halen, maar juist iets waardevols brengen. Het draait om het delen van jouw boodschap en het creëren van een gemeenschappelijke ervaring. Jouw aanwezigheid en oprechte intentie zorgen ervoor dat het publiek zich gezien en gehoord voelt, waardoor een diepere verbinding ontstaat.

Deze drie tips – Clarity, Courage, en Connection – helpen je om met impact te spreken en je boodschap op een krachtige en authentieke manier over te brengen.

Het podium is er juist voor purpose-driven leaders

Ik werk meestal met vrouwen die hun leiderschap in willen zetten voor thema’s die hen nauw aan het hart liggen. Juist voor purpose-driven leaders is het durven te pakken van het podium belangrijk. Daarom wil ik in deze blog nog wat dieper ingaan op elk aspect. Dit helpt je te begrijpen hoe je de elementen – Clarity, Courage en Connection – kunt integreren in je eigen leiderschap.

1. Clarity: structuur en voorbereiding

Duidelijkheid begint met een goed gestructureerde toespraak. Begin met het opstellen van een overzicht van de belangrijkste punten die je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je een logische volgorde aanhoudt die je publiek helpt je gedachten te volgen. Stel jezelf de volgende vragen: Wat is de kernboodschap die je wilt overbrengen? Welke stappen wil je nemen om daar te komen? Oefen je presentatie meerdere keren hardop om vertrouwd te raken met de inhoud en om je timing en toon te perfectioneren. Door je boodschap helder en gestructureerd over te brengen, vergroot je de kans dat je publiek je ideeën onthoudt en zich ermee verbindt.

  • Valkuil: Een veelvoorkomende valkuil is om tot op het laatste moment door je tekst te blijven gaan. Het lijkt onschuldig, maar het kan ertoe leiden dat je in je hoofd blijft hangen en je als een ‘talking head’ op het podium verschijnt. Hoewel je verhaal dan misschien perfect in elkaar zit, mist het de essentie: de connectie met je publiek. Wanneer je alleen gefocust bent op het nauwkeurig volgen van je script, komt je boodschap vaak vlak en emotieloos over. Je publiek hoort de woorden, maar voelt ze niet.

    Onthoud dat mensen niet per se onthouden wat je hebt gezegd, maar wel hoe je hen hebt laten voelen. De kracht van een goede toespraak zit niet alleen in de inhoud, maar vooral in de energie en emotie die je overbrengt. Laat daarom los vlak voor je speech, adem diep in, en vertrouw op de voorbereidingen die je hebt gedaan. Geef jezelf de ruimte om echt aanwezig te zijn in het moment en te reageren op de energie van de zaal. Dat is wat je verhaal onvergetelijk maakt.
  • Praktische tip: Het speechboekje van Huib Hudig biedt een goede structuur voor het schrijven van een inspirerende speech. Een aanrader! 

2. Courage: moed om leiderschap te tonen

Moed gaat over het durven spreken van je waarheid, zelfs als dat betekent dat je een ongemakkelijke waarheid moet benoemen of een onconventioneel standpunt inneemt. Het delen van een unieke visie of een ander perspectief kan eng zijn, maar het is vaak wat je verhaal echt de moeite waard maakt. Het publiek waardeert sprekers die authentiek en eerlijk zijn, en die durven uit te dagen wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Deze moed kan je onderscheiden als leider en als spreker, en zorgt ervoor dat je boodschap een blijvende impact heeft.

  • Valkuil: Veel mensen vermijden kwetsbaarheid omdat ze bang zijn voor kritiek of afwijzing. Dit kan ertoe leiden dat je een ‘veilig’ verhaal vertelt, zonder echte diepgang of authenticiteit. Wees niet bang om vanuit je hart te spreken en je publiek uit te dagen.
  • Praktische tip: Bereid je voor op mogelijke reacties en tegenargumenten. Door verschillende scenario’s in gedachten door te nemen, ben je beter voorbereid en zelfverzekerder in je aanpak. Oefen ook het uitspreken van je ongemakkelijke waarheid op een manier die respectvol en verbindend is.

3. Connection: verbinding maken vanuit het hart

De krachtigste sprekers zijn degenen die verbinding kunnen maken met hun publiek op een diep en persoonlijk niveau. Dit gaat verder dan alleen woorden; het gaat om de energie en intentie die je meebrengt naar het podium. Wanneer je vanuit je hart spreekt en oprecht aanwezig bent, voel je je niet alleen meer op je gemak, maar raakt je publiek ook echt betrokken. Onthoud dat je niet op het podium staat om iets te krijgen, maar om iets te delen. Deze verschuiving in mindset geeft jou misschien net de ruimte om kwetsbaar te mogen zijn op het podium, om je hart open te houden voor iedereen die naar je luistert en een blijvende indruk achter te laten.

  • Valkuil: Het kan verleidelijk zijn om te veel te focussen op de technische aspecten van spreken, zoals tempo, volume en lichaamstaal. Hoewel deze belangrijk zijn, gaat het er uiteindelijk om dat je contact maakt met je publiek. Als de verbinding ontbreekt, komt zelfs de meest perfecte speech niet over.
  • Praktische tip: Begin je presentatie met een persoonlijk verhaal of een anekdote die aansluit bij het onderwerp. Dit helpt om een emotionele verbinding te maken met je publiek vanaf het begin.

Veelvoorkomende obstakels

Veel mensen die voor een publiek spreken, lopen tegen vergelijkbare obstakels aan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende uitdagingen en hoe je ze kunt overwinnen:

  • Nervositeit: Het is normaal om zenuwachtig te zijn voor een presentatie. De spanning die je voelt gaat over de aandacht die op jou gevestigd is. Je staat in de spotlight, alle ogen op jou gericht. Natuurlijk ben je zenuwachtig. Het zou raar zijn als je dat niet was. De zenuwen helpen je om alle zintuigen op scherp te zetten en een topprestatie te kunnen leven. Wat wel fijn is als je jouw ademhaling onder controle kan krijgen zodat je als spreker rust en vertrouwen uitstraalt. De diepe buikademhaling (diep inademen door je neus, langzaam en lang uitademen door je mond) brengt je zenuwstelsel tot rust. Start hiermee voorafgaand aan de presentatie, en als het lukt zelfs tijdens je presentatie, zodat je gegrond blijft staan.
  • Vergeten van je tekst: Iedereen maakt weleens een fout, struikelt over woorden of vergeet wat ze wilden zeggen. We zijn gewoon maar mensen. Het is niet erg, het maakt je zelfs menselijker en makkelijker om met je te verbinden. Je hoeft je daarvoor niet te verontschuldigen. Zeg gewoon ‘even kijken waar ik gebleven ben’, je neemt de rust om op je speaker notes te kijken, of een slok water te nemen en focus je verder op de kern van je boodschap. Zo’n kleine pauze kan zelfs fijn zijn voor het publiek om ook even te verwerken wat je allemaal gezegd hebt, ook even op adem te komen, en zich weer te concentreren op het vervolg van jouw verhaal.
  • Angst om niet goed genoeg te zijn: Veel mensen zijn bang om beoordeeld te worden. Maar daar gaat het in jouw verhaal niet over. Jij bent gekomen om iets te geven, bijvoorbeeld om een ander perspectief op de zaak te delen. Wanneer je met de intentie spreekt om iets van jouw liefde, wijsheid en kennis te delen, en niet om iets te halen, geeft het ruimte om jezelf te zijn.

Resultaat: met zelfvertrouwen op het podium staan

Het resultaat van het werken aan je presentatievaardigheden gaat verder dan alleen het geven van een goede toespraak. Door te investeren in je voorbereiding, het tonen van moed, en het creëren van een oprechte verbinding met je publiek, kun je als leider een blijvende impact maken. Dit gaat niet alleen over spreken zonder spanning, maar over het durven delen van een persoonlijke visie die écht resoneert met je publiek. Of je nu een groot congres toespreekt of een teamvergadering leidt, de transformatie die je doormaakt zorgt ervoor dat je vanuit zelfvertrouwen en authenticiteit kunt spreken. 

Dit is precies wat Monique Hoppen, Manager bij UWV, heeft ervaren tijdens haar deelname aan een intern leiderschapscongres. Haar toewijding en de intensieve coaching zorgden ervoor dat ze haar publiek op een diep niveau raakte en moedig leiderschap toonde – een ervaring die haar niet alleen zelfverzekerder maakte, maar ook haar kwetsbaarheid als kracht liet stralen.

Ontdek de kracht van authentiek leiderschap op het podium

Als leider heb je een unieke stem en visie die gehoord mag worden. Wanneer je met zelfvertrouwen én met de moed om kwetsbaar voor een publiek te staatn, maak je een onvergetelijke indruk. Wil je leren hoe je een goed verhaal schrijft, vanuit je hart kunt spreken en een blijvende impact kunt maken op je publiek? Laten we dan samen aan de slag gaan! Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in, zodat ik je kan helpen met zelfvertrouwen op het podium te staan. 

Aanpak: Speciaal voor purpose-driven leaders, vrouwen die hun leiderschap inzetten voor thema’s die hen nauw aan het hart liggen, heb ik een speciaal coachingstraject ontworpen. Via een online en een in-person coachingsessie en vier tussentijdse reflectieopdrachten leer je een inspirerende speech met een heldere structuur te schrijven. Ontdek hoe je storytelling effectief toepast en coach ik je om de moed te vinden kwetsbaar op een podium te durven zijn en authentiek te communiceren vanuit je hart. We werken aan jouw zelfvertrouwen op het podium, omgaan met spanning en herstel van vergeten tekst, zonder dat je hiervoor ‘trucjes’ leert. Puur, echt, vanuit jouw hart een steengoed verhaal delen. Dat is waar je met mij aan werkt.

Het leiden van verandering: hoe word je een impactvolle change leader?

De uitdaging voor change leaders: je invloed vergroten

Het leiden van verandering is een van de meest complexe en uitdagende taken voor elke leider. Veranderingen kunnen weerstand oproepen en vereisen vaak een transformatie van de organisatiecultuur. Veel leiders vragen zich af hoe ze hun invloed kunnen vergroten en hun leiderschap kunnen versterken om maximale impact te maken tijdens zo’n cruciale transitie. Dit is een vraag die ik regelmatig krijg..

De 3 sleutels tot meer invloed

Om jouw invloed te vergroten is het belangrijk om vanuit rust en overzicht te opereren. De grootste valkuil voor change leaders is dat zij zelf vanuit de huidige cultuur blijven opereren, in plaats van de nieuwe cultuur te belichamen. Vanuit mijn visie zijn er 3 sleutels die je helpen je invloed te vergroten: reflectie en zelfbewustzijn, een inspirerende visie, en het ontwikkelen van authentiek leiderschap.

Sleutel 1: Reflectie en Zelfbewustzijn: succesvolle change leaders zijn reflectief

Reflectie stelt leiders in staat om bewust te worden van hun eigen gedrag en de impact daarvan op anderen. Dit is een continu proces van observatie, interpretatie en actie. Door regelmatig te reflecteren, kunnen leiders effectievere strategieën ontwikkelen voor het omgaan met weerstand en het bevorderen van positieve veranderingen binnen hun organisatie. Waarom is dit zo cruciaal?

  1. Inzicht in eigen gedrag en dynamieken: Reflectie helpt je om dieper inzicht te krijgen in je eigen gedrag en de dynamieken binnen je organisatie. Door regelmatig stil te staan bij je eigen handelen en de reacties van anderen, kun je patronen identificeren die misschien niet direct zichtbaar zijn. Dit proces maakt duidelijk welke gedragingen en reacties je nieuwe cultuur ondersteunen en welke juist belemmerend werken.
  2. Herkennen van belemmerende patronen: Door zelfbewustzijn ontwikkel je een scherpere blik op de belemmerende patronen in zowel jouw gedrag als dat van je team. Deze patronen kunnen subtiele, maar krachtige obstakels vormen voor de gewenste veranderingen. Door deze obstakels te herkennen, kun je ze gericht aanpakken en omvormen naar gedrag dat de verandering ondersteunt.
  3. Verankering van de nieuwe cultuur: Wanneer je bewust bent van de bestaande dynamieken en hoe deze je eigen gedrag beïnvloeden, kun je beginnen met het belichamen van de nieuwe cultuur. Dit betekent dat je niet alleen anderen aanstuurt om te veranderen, maar zelf ook leeft en leidt naar de gewenste cultuur. Dit verhoogt je geloofwaardigheid en versterkt je invloed als leider.

Sleutel 2: Een inspirerende visie: duidelijkheid over waarom deze veranderingen

Een duidelijke en inspirerende visie is essentieel voor succesvolle veranderingen omdat het de organisatie verbindt, duidelijkheid geeft en mensen ermee aan het werk kunnen.

  1. Richting geven: Een sterke visie biedt een helder beeld van de toekomst en de richting waarin de organisatie zich moet bewegen. Dit geeft anderen duidelijkheid en kaders om binnen te gaan bewegen.  
  2. Weerstand verminderen: Een goed geformuleerde visie helpt om weerstand tegen verandering te verminderen. Wanneer medewerkers begrijpen waarom veranderingen noodzakelijk zijn en hoe deze bijdragen aan het grotere geheel, kunnen ze hun energie richten op het mogelijk maken van de transitie.
  3. Transitieplan en interventies bepalen: Een goed doordacht transitieplan vormt de ruggengraat van elke succesvolle verandering. Dit plan legt niet alleen de aanpak en doelen van de transitie vast, maar biedt ook een gedetailleerde analyse van de huidige situatie binnen de organisatie en een visie op de toekomstige gewenste situatie. Om de verandering te ondersteunen, kunnen verschillende interventies worden opgenomen in het transitieplan.

Steutel 3: Het ontwikkelen van authentiek leiderschap: don’t talk about change, be the change

Authentiek leiderschap is van essentieel belang in cultuurveranderingstrajecten, vooral voor vrouwelijke leiders die opereren in overwegend masculiene organisatieculturen. Hier is waarom authentiek leiderschap zo cruciaal is:

  1. Integriteit en geloofwaardigheid: Authentiek leiderschap betekent dat je dicht bij jezelf blijft en je eigen waarden en overtuigingen trouw blijft. Dit verhoogt je integriteit en geloofwaardigheid als leider. Medewerkers voelen aan wanneer een leider authentiek is en dit versterkt hun vertrouwen en respect.
  2. Emotionele weerbaarheid: Vrouwelijke leiders in masculiene culturen kunnen te maken krijgen met extra druk om zich aan te passen aan de heersende normen en stijlen. Door authentiek te blijven, kunnen zij hun emotionele weerbaarheid vergroten en beter omgaan met deze druk. Dit helpt hen om sterk en standvastig te blijven, zelfs in uitdagende situaties.
  3. Unieke perspectieven: Authentieke leiders brengen hun unieke perspectieven en ideeën naar voren, wat innovatie kan stimuleren. In een cultuur die gedomineerd wordt door traditionele, masculiene waarden, kan het behouden van een authentieke leiderschapsstijl zorgen voor een frisse kijk en nieuwe benaderingen die cruciaal zijn voor transformatie.
  4. Empathie en Verbinding: Authentiek leiderschap bevordert empathie en verbinding met teamleden. Door jezelf te zijn en je kwetsbaar op te stellen, creëer je een open en ondersteunende werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om hun ideeën en zorgen te delen. Dit bevordert een cultuur van samenwerking en wederzijds respect.
  5. Voorbeeldfunctie: Als authentieke leider fungeer je als rolmodel voor anderen, vooral voor andere vrouwen binnen de organisatie. Door te laten zien dat het mogelijk is om succesvol te zijn terwijl je trouw blijft aan jezelf, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Dit kan een krachtige drijvende kracht zijn achter cultuurverandering.

Door deze drie sleutels – reflectie en zelfbewustzijn, visie en strategieontwikkeling, en de ontwikkeling van authentiek leiderschap – te integreren in je leiderschapspraktijk, kun je jouw invloed vergroten en een krachtige drijvende kracht worden achter succesvolle transities.

Het resultaat? Vertrouwen en impact 

Door aan de slag te gaan met deze 3 belangrijke ingrediënten versterk je jouw leiderschapscapaciteiten en ben je in staat om door complexe veranderingen te navigeren. Je leert om vanuit rust en overzicht te opereren, wat je helpt om meer impact te maken. Tijdens mijn executive coaching waarbij ik 1 op 1 werk met mijn klanten maak ik ook gebruik van deze 3 sleutels. En dat levert concrete resultaten op waaronder:

  • Verhoogd zelfbewustzijn: Je wordt meer bewust van je eigen gedrag en de impact daarvan op anderen, wat leidt tot betere interventies.
  • Duidelijke en inspirerende visie: Je ontwikkelt een heldere visie die je team motiveert en richting geeft, waardoor weerstand tegen verandering vermindert.
  • Versterkte emotionele intelligentie: Je leert jouw emotionele intelligentie op de juiste manier in te zetten, wat cruciaal is voor het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een ondersteunende omgeving.
  • Vergroting van je invloed Door je leiderschapsvaardigheden en -strategieën te verbeteren, vergroot je je invloed binnen de organisatie, waardoor je veranderingen effectiever kunt leiden en implementeren.
  • Concrete Actieplannen en Interventies: Je implementeert concrete stappen en interventies die de verandering bevorderen en je team helpen om vooruitgang te boeken.

Word de drijvende kracht achter succesvolle transities

Verandering is een onvermijdelijk onderdeel van elke organisatie. Hoe je deze veranderingen leidt, bepaalt het succes en de toekomst van jouw organisatie. Met de juiste coaching en strategische begeleiding kun je niet alleen je invloed vergroten, maar ook een blijvende impact maken. Neem de tijd om te reflecteren, leer en pas aan, en je zult zien dat je in staat bent om zelfs de meest uitdagende veranderingen succesvol te leiden. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij in, zodat ik je kan helpen om jouw leiderschapspotentieel volledig te benutten en een drijvende kracht achter de succesvolle transitie binnen jouw organisatie te worden!

“Na de eerste maanden wist ik zeker dat ik een cultuurverandering wilde realiseren binnen onze organisatie zonder meegezogen te worden in de bestaande dynamiek. Hoewel ik best goed wist wat er moest gebeuren, merkte ik dat deze transformatie veel rust, overzicht en leiderschap vroeg. Dankzij de coaching heb ik geleerd slimmer te werken in plaats van harder, en gezamenlijk de juiste keuzes te maken. De gesprekken hebben me geholpen om de dynamiek binnen en buiten de organisatie beter te begrijpen en strategische stappen te zetten. Het resultaat is dat ik nu effectiever leiding kan geven en meer rust en controle ervaar in mijn rol als Directeur Bestuurder.”Marjolein Brüning, Directeur Bestuurder, De Sociale Maatschap

Would you like to receive my ebook?

Leave your name and email address below and I’ll make sure you receive the English version of my ebook in your inbox as soon as possible.

Free download: e-book

EBOOK

Ontvang het e-book Conscious Female Leadership in je e-mail.

INSCHRIJVEN

Vul hieronder je gegevens in om je in te schrijven voor de Ibiza-reis.

MEMBER AREA